YAYIN POLİTİKASI
Dergiye gönderilecek yazılarda yazarların aşağıda belirtilen yayın ilkeleri ve yazım kurallarına uyması gerekmektedir. Yayın ilkeleri ve yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmayan yazılar için değerlendirme süreci başlatılmaz.
YAYIN İLKELERİ
- Dergimizde yayınlanmak üzere gönderilen yazıların daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir. Daha önce konferanslarda sunulmuş ve yayınlanmış bildiriler geliştirildikten sonra, bu durum belirtilmek şartıyla kabul edilebilir. Ayrıca, çalışma bir kurum tarafından destek görmüşse veya tezden üretilmişse çalışmanın başlığına verilecek dipnotla bu durumun belirtilmesi gerekir.
- Dergimiz açık erişimli elektronik bir yayın olup, gönderilen bir makalenin değerlendirilmesi ve yayınlanabilmesi için herhangi bir ücret ödenmez. Yazıların uzunluğu, tablo ve şekilleri, yapılan yazışmalar, düzeltmeler, ilaveler, redaksiyonlar, yorumlar vb. işlemlere göre ek ücret alınmaz.
- Dergi 6 aylık dönemler halinde Mart ve Eylül aylarında yılda 2 kez (Güz/Bahar) sadece elektronik olarak yayınlanmaktır. Dergide yayımlanan tüm makalelere DOI numarası verilmektedir.
Yayına kabul edilen makalelerin telif hakkı yazarına aittir. Dergimizde yazarlara ait telif haklarının korunmasından sorumludur. Ayrıca dergimizde hakemlik yapan hakemlere hakemlik ücreti ödenmez.
- Dergimizde yayınlanmak üzere gönderilen yazılar başka bir çalışmadan kısmen ya da tamamen kopyalanmış (plagiarizm) olup olmadıkları “iThenticate” programı ile kontrol edilmektedir. Yazarların sisteme yükledikleri makalelerini iThenticate benzerlik programı ile analiz ederek, en fazla %20 benzerlik oranını gösteren analiz raporunu ve imzalı yazar beyanı formlarını sisteme yüklemeleri gerekmektedir. Kaynak bazında da %5’i geçen benzerlik oranına sahip olan makaleler değerlendirmeye alınmaz. Diğer makaleler gerekli düzeltmelerin yapılması için yazar(lar)a iade edilir.
- Makaleler, akademik yorum platformu web sayfasında [http://dergipark.org.tr/pub/ijpf] bulunan dergi seçilerek içinde yer alan “Makale Gönder” butonu üzerinden gönderilir. Web sayfasından bağımsız olarak e-mail veya posta yoluyla gönderilen makaleler kabul edilmez.
- Yayın Kurulu, yazıların yazım ve dilbilgisi kurallarına uygun olmaması durumunda bunları reddetme, düzeltme veya düzeltme amacıyla yazarlara geri gönderme hakkına sahiptir. Dergiye gönderilen tüm yazılar, biçim ve içerik açısından yapılan ilk incelemeden sonra en az iki kör hakeme gönderilir. Her iki hakemden olumlu rapor gelirse, yazılar yayınlanır. Farklı hakemlerden bir pozitif ve bir negatif rapor gelmesi durumunda, yazılar üçüncü bir hakeme gönderilir. Dergide dış kör hakem süreci işletilmekte olup, hakemlere yazarların isimleri veya kurumları bildirilmez; ve yazarlara hakemlerin kimliği açıklanmaz.
- Dergiye gönderilen makalelerin Türkiye Türkçesi, diğer Türkçe lehçelerde ve İngilizce dillerinde yayına kabul edilir. Yazımda kullanılacak alfabe latin veya kril alfabesi olabilir.
- Makale gönderen yazar(lar)ın; ad ve soyadı, akademik ünvanı, çalıştığı kurum, ORCIDnumarası, elektronik posta adresi, varsa çalışmasını destekleyen kurum Başlık Sayfasında belirtilmelidir.
- Dergimiz, açık erişimli akademik bir dergidir. Kullanıcılar, ticari amaç dışında yayınlanmış makalelerin tam metinlerini okuma, indirme, kopyalama, dağıtma, yazdırma, arama veya link gösterme haklarına sahiptir. Bu durum Budapest Open Access Initiative (BOAI) tanımına uygundur.
- Dergimizde, eserlerin yazarlarına ait telif hakkını bir Creative Commons Attribution lisansı (CC BY-NC)ile korur. CC BY-NC 4.0 lisansı, eserin her boyut ve formatta paylaşılmasına, kopyalanmasına, çoğaltılmasına ve orijinal esere uygun şekilde atıfta bulunmak kaydıyla yeniden düzenleme, dönüştürme ve eserin üzerine inşa etme dâhil adapte edilmesine izin verir. Ancak eser ticari amaçlarla kullanılamaz. Daha ayrıntılı bilgi için bkz. https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/.
- Dergide yayınlanan makalelerdeki görüşler ve bu konudaki sorumluluk makalenin yazarlarına aittir.
HAKEM DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Dergimiz hakem değerlendirme sürecinin amacı sosyal bilimler alanında nitelikli ve özgün bilimsel çalışmaların yayınlanmasını sağlamaktır. Dergimizde yayımlanan bütün makaleler hakemli olup, yayımlanması amacıyla gönderilen her makale aşağıda ifade edilen hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir:
Ön Değerlendirme: Dergiye gönderilen tüm yazılar önce Editör ve Yayın Kurulu tarafından bir ön değerlendirmeye tabi tutulur. Dergi kapsamına girmeyen veya bilimsel bir yazı formatına içerik ve şekil şartları açısından uymayan yazılar, hakemlik süreci başlatılmadan geri çevrilir ya da bazı değişiklikler istenebilir.
Hakem değerlendirme sürecinin amacı nitelikli ve özgün bilimsel çalışmaların yayınlanmasını sağlamaktır. Dergide yayımlanan bütün makaleler hakemli olup, yayımlanması amacıyla gönderilen her makale aşağıda ifade edilen hakem değerlendirme sürecinden geçmektedir. Hakem değerlendirme aşamalarının tamamı Makale Takip Sistemi üzerinden elektronik olarak yürütülmekte ve kayda alınmaktadır.
Hakem Politikası: Dergimiz makale yayın sürecinin her aşamasında, hakemlerin ve yazarların isimlerinin saklı tutulduğu çift-kör hakemlik sistemini kullanmaktadır.
Hakem Değerlendirmesi: Ön değerlendirme aşamasını geçen yazılar, editör ve/veya Yayın Kurulu tarafından belirlenen iki hakeme gönderilir. Hakemler, uzmanlık alanları göz önünde bulundurularak hakem havuzundan seçilir. Hakemler kendilerine gönderilen yazıları; orijinallik, metodoloji, literatüre katkı, bulguların sunumu ve sonuçların desteklenmesi ve daha önce yapılan çalışmalardan yararlanma açısından değerlendirirler. Hakemler makaleyi kabul edebilir, reddedebilir veya yazarlardan biçime ve/veya öze yönelik düzeltme yapmalarını isteyebilirler. Bir makalenin yayına kabul edilebilmesi için, en az iki hakemin olumlu görüş bildirmesi gerekmektedir. Hakem raporlarından biri olumlu, diğerinin olumsuz olması durumunda, yazı üçüncü bir hakeme daha gönderilir.
Hakem veya hakemlerin düzeltme istemeleri durumunda, yazar(lar), hakemler tarafından yapılan eleştiri ve önerileri göz önünde bulundurarak istenen düzeltmeleri en geç 1 ay içerisinde tamamlayarak dergi editörüne tekrar gönderirler. Süresi içerisinde gönderilmeyen makaleler süreçten çıkartılır. Hakemler, aynı makale için birden fazla düzeltme isteyebilirler. Yayına kabul edilmeyen yazılar, yazarlarına iade edilmez.
Son Değerlendirme: Hakemler tarafından olumlu görüş bildirilerek yayımlanma aşamasına gelen tüm makaleler için son değerlendirme, Yayın Kurulu tarafından yapılır ve “Yayımlanabilir” kararı verilen makaleler yayın sırasına alınır.
Hakem Değerlendirme Sürecinin Uzunluğu: Hakem değerlendirme sürecinin uzun sürmesi önemli sorunlardan biridir. Yazarlar, doğal olarak, en kısa sürede, “olumlu” veya “olumsuz” bir sonuç almak istemektedirler. Dergimizde; ön değerlendirme aşaması 1 hafta, hakem değerlendirme aşaması 8-10 hafta ve son değerlendirme aşaması 1 hafta olmak üzere bir makalenin toplam hakem sürecini 8-12 hafta içerisinde tamamlamayı hedeflemektedir.
Dergimize makale gönderen yazar(lar), yukarıda açıklanan hakem değerlendirme koşullarını ve sürecini kabul etmiş sayılırlar.
HAKEM DEĞERLENDİRME REHBERİ
Makalenin Ön Kontrolü
Dergi editörlüğü sisteme yüklenen dosyaları kontrol eder. Eğer gönderide teknik veya etik birtakım hatalar;
i. Eksik dosya yüklemesi
ii. Makalenin benzerlik programları ile analizi sonucunda başka kaynaklarla benzerliklerin bulunması durumu
iii. Makalede önemli şekilsel eksikler
var ise yazardan düzeltme istenir veya reddedilir.
Ön kontrol aşaması için uygun görülen makaleler editör tarafından hakemlere gönderilerek değerlendirme süreci böylece başlatılmış olur.
Dergimizde Hakem Olmak İsteyenler
Öncelikle
Akademik Yorum platformuna giriş yapmalıdırlar. Hakem olmak istediğiniz dergiye tıklayınız. Akabinde
“Yeni Üyelik” bilgilerini hakem olarak doldurmalıdırlar. Daha sonra süreç takibine ilişkin
“Hakem Girişi” sekmesinden hakemlik yapabileceklerdir. Dergimize hakem olan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz.
Hakem Değerlendirmesi
Hakeme hakemlik daveti ile ilgili e-posta gelince hakem eğer makaleyi değerlendirmeyi kabul edecekse “kabul ediyorum” linkini tıklar. Hakem
akademik yorum platformu sistemine girdikten sonra hakem talebi gelen derginin sayfasına girip
Hakem Girişi sekmesine tıklayıp atandığı makaleye erişebilecektir. “
Değerlendirmeyi Kabul Et” butonunu tıklayarak hakemliği kabul etmiş olur.
Hakem penceresinde değerlendireceği Makale dosyası ve “Makale Değerlendirme Formu” görülür. Hakem Makale dosyasını bilgisayarına indirip, üzerinde işaretlemeler ve açıklamalar yaparak değerlendirebilir. Daha sonra “Makale Değerlendirme Formu”nu doldurarak dergiye gönderir. Makalede “Düzeltme” isterse, üzerinde işaretlemeler ve açıklamalar yaptığı makale dosyasını da dergiye gönderir.
Hakemlerin görüşleri dikkate alınarak, editör tarafından makaleye kabul, düzeltme veya ret kararı verilir.
Hakem tarafından makalenin sistem üzerinden nasıl değerlendirileceğine ilişkin ayrıntılı bilgilere “Hakem Makale Değerlendirme İşlemi” başlığı ile buradan ulaşabilirsiniz.