SIKÇA SORULAN SORULAR

1. Dergiye makale gönderimi nasıl yapılmaktadır?

Makale gönderimi ve takip süreci tamamen online olmaktadır. Makale göndermek istediğiniz dergiyi seçiniz. Akabinde “Yeni Üyelik” oluşturarak önce dergiye üye olunuz. Daha sonra “Makale Gönder” sekmesi içinden yayınlatmak istediğiniz çalışmanızı gönderebilirsiniz. Makale gönderim süreci ve makale gönderme rehberine erişmek için “Yazım Kuralları” sekmesini tıklayınız. Dergi ile ilgili hakem süreci hakkında bilgi almak için ise “Yayın Politikası” sekmesini tıklayınız.

2. Dergiye hakem girişi nasıl olmaktadır ve hakem süreci nasıl yürütülmektedir?

Hakemlik süreci tamamen online olmaktadır. Hakem olmak isteyen hocalarımız öncelikle “Yeni Üyelik” sekmesinden hakem olarak sisteme kayıt olmalıdırlar. Daha sonra “Hakem Girişi” sekmesi içinden yayınlatmak istediğiniz çalışmanızı gönderebilirsiniz. Makale değerlendirme süreci ve hakemlik yapma rehberine erişmek ve dergi ile ilgili hakem süreci hakkında bilgi almak için ise “Yayın Politikası” sekmesini tıklayınız.

3. Derginiz hakemli ve uluslararası nitelikte bir dergi midir?

Dergimiz ulusal ve diğer uluslararası indekslerde taranan bir dergi olup, TRDizin ve Scopus’ta taranmayı hedefleyen bir dergidir.

4. Derginiz ücretli bir dergi midir?

Dergimiz ücretli bir dergi değildir. Sisteme üye olan herkes dergimize yayınını gönderebilir. Dergimizin hiç bir aşamasında ücret talep edilmemektedir.

5. Derginize üye olmadan sayıları ya da ilgili talep edilen makalelere erişim iznimiz var mı?

Dergimiz açık erişimli bir dergi olup üye olmadan/herhangi bir ücret ödemeden dergimizin bütün sayılarına erişebilirsiniz.

6. Derginizin yayın aralığı nedir?

Dergimiz yılda Güz/Bahar olmak üzere (Mart ve Eylül aylarında) yılda 2 sayı olarak çıkmaktadır.

7. Derginizde yayınlanan makaleler hakkında yazarlara bilgi verilmekte midir?

Dergimiz web tabanlı olup, yazarlar yayınları ile ilgili her türlü bilgiyi sistemden üyelik panelinden takip edebilmektedir. Ayrıca süreyle ve işleyişle ilgili olarak ortaya çıkan bilgiler ve durumlar yazarlara bildirilmektedir.

8. Bir yayın kaç hakem tarafından incelenmektedir?

Dergimize gelen çalışmalar öncelikli olarak baş editör ve alan editörleri tarafından incelenip, uygun bulunanlar hakemlere alan editörleri tarafından gönderilmektedir. Alan editörleri uygun gördükleri iki disiplin hakemine çalışmayı gönderip hakem değerlendirme sürecini başlatır. Dergimizde; ön değerlendirme aşaması 1 hafta, hakem değerlendirme aşaması 8-10 hafta ve son değerlendirme aşaması 1 hafta olmak üzere bir makalenin toplam hakem sürecini 8-12 hafta içerisinde tamamlamayı hedeflemektedir.

9. Gelen çalışmalara dair “yazar ve yazarlara” ait bilgiler gizli mi tutulmaktadır?

Dergimizde ve hakemli bilimsel yayın yapan dergilerde yazar bilgileri sadece baş editör ve baş editör yardımcıları tarafından bilinmektedir. Bu bilgiler tamamen gizli tutulmaktadır. Hiçbir hakem ve diğer kurul üyeleri bu bilgilere erişim sağlayamaz.

10. Derginizin herhangi bir sayısında belirli bir yayın yapma oranı veya sayısı var mıdır?

Dergimiz sayı başıma 5 makale ile sınırlanmıştır. Hakem onayını ve sürecini tamamlayan yayın kurulu tarafından yayınlanması uygun görülen çalışmalar yayına kabul sırasına göre yayına alınmakta ve son aşama olan mizanpaj çalışmasına gönderilmektedir.

11. Aynı yazar ya da yazarlar aynı sayıda birden fazla yayın yayımlayabilmekte midir?

Etik açısından böyle bir durum söz konusu değildir. Fakat yayın kurulu ve editörler kurulunun özel onayı ile aynı yazara ait birkaç makale belirli sayılarda ya da aynı sayıda yayımlanmak üzere işleme alınabilmektedir. Bu durum sadece özel durumlar ve inisiyatif gerektiren durumlarda geçerlidir.

12. Derginizin yayın kabul ettiği bütün alanlarda ya da disiplinlerde yeterli hakem bulunmakta mıdır?

Dergimize bilimsel nitelik ve kavramlara saygı duyan gönüllü olarak çalışan, hiçbir maddi beklenti içinde olmayan değerli bilim adamları gelen çalışmaları etkin bir incelemeden ve bilimsel niteliklerini onaylamak koşulu ile değerlendirmektedir. Bu nedenle dergimizde yayın kabul edilen disiplinlere dair birden fazla akademik kariyer sahibi, bilgisi ve tecrübesiyle destek sağlayan hakem kurulumuz bulunmaktadır.

13. Bilim ve danışma kurulunuzun görevi nedir?

Bilim ve danışma kurulu bazı çalışmalarda hakemlerin uzlaşamadığı durumlarda baş editör ve baş editör yardımcılarını ilgili bilim dallarında hizmet veren ve bilgisi ile bu oluşan olumsuzlukları ortadan kaldırıp bağımsız karar veren kişilerden oluşmaktadır. Bilim kurulu üyeleri oluşan bu sorunların çözümünde aktif görev almaktadır. Bilim ve danışma kurulunun verdiği kararlar hiçbir yorum ve değerlendirme yapmaksızın kabul edilmektedir. Verilen kararlar aynen uygulanmaktadır. Değişiklik yapılmaz ve değiştirilemez.

14. Olumsuz bir durumda yazar bilim ve danışma kuruluna çalışmasının gönderilmesini isteyebilir mi?

Böyle bir durum söz konusu olmaz olamaz. Bilim danışma kurulunun işlevselliği ancak baş editörün onayı ile gerçekleştirilir.

15. Yazar derginize gönderdiği bir çalışmasını aynı anda başka bir dergiye gönderir ise ve o dergide de yayını kabul edilip yayımlanmak isterse işlemler nasıl gerçekleştirilir?

Bu gibi durumlarda yayın kurulu karar vermektedir. Genellikle yayın kurulu bu tip davranışları etik bulmadığından ilgili çalışma yayınlanmış olsa bile tekzip yayımlanmak ve ilgili kurumlara bilgi verilmek koşulu ile tüm hukuki haklar saklı tutulmak üzere yayın sistemden kaldırılır. Fakat bu gibi durumların oluşmaması için yayın kabul şartlarının yazarlar tarafından okunarak ilgili çalışmaların gönderilmesi daha uygun olacaktır.

16. Derginizin de birden fazla dilde yayın kabul edilmekte midir?

Dergimizin dili Türkiye Türkçesi ve Türk Lehçeleridir. Fakat İngilizce hazırlanan çalışmalar da kabul edilmektedir.

17. Yazar kendisine ait çalışmanın hangi hakemler tarafından değerlendirildiğine dair bilgi edinmek isteyebilir mi?

Dergimiz makale yayın sürecinin her aşamasında, hakemlerin ve yazarların isimlerinin saklı tutulduğu çift-kör hakemlik sistemini kullanmaktadır. Bu nedenle hakem bilgilerinin yazarlarla paylaşılması veya yazar bilgilerinin hakemlerle paylaşılması kesinlikle yasaktır. Hiçbir çalışmanın değerlendirilmesine ilişkin hakem bilgisi/yazar bilgisi istenemez, istense bile verilmez.

18. Yazar yaptığı çalışmasının bazı hakemler tarafından değerlendirilmesini istememe hakkına sahip midir?

Böyle bir durum söz konusu ise değerlendirilmesi gereken çalışmanın disiplin çerçevesinde yer alan hakemler dergimiz bünyesinde ise bütün bilgiler saklı tutulmak üzere yazarın çalışmasının değerlendirilmesini istemediği hakem bilgileri baş editöre gerekli açıklamalar ve nedenler belirtilmek koşulu ile e-mail vasıtasıyla bir üst yazıyla bildirilir. Bu durum baş editör tarafından uygun görülür ise işleme alınır. Aksi durumda baş editör bu durumu uygun bulmaz ise normal işlemler ve standart çalışma şekli devam eder.

19. Yazar çalışmanın değerlendirilmesi için hakem tayin edilmesine katkı sağlayabilir mi?

Böyle bir şey söz konusu değildir. Bu tip durumlar ancak baş editör ve baş editör yardımcılarınca yapılır. Yazar bu konulara müdahale edemez.

20. Yazar yayını için devir ya da yayın devir sözleşmesi imzalamak zorunda mıdır?

Bu durum dergimizin ana sayfasında yayın kabul şartlarında belirtilmiştir. Dergimize yüklenen her yayın tüm hakları ile birlikte dergimize devredilmiş kabul edilmektedir. Yazardan yayınına ilişkin bir belge imzalaması istenmez. Makale gönderimi esnasında yazarlardan yayın haklarının devrine ilişkin bir onay (online olarak) istenmektedir. Aksi durumda çalışması yayımlanamaz yayınlanması yazar tarafından istenemez.

21. Yazar yayınını istediği anda dergiden çekme hakkına sahip midir?

Hakem süreci başlamış bir çalışmanın dergimizden çekilmesi söz konusu olamaz. Ancak bu durum intihal ve bilimsel niteliklere uygunsuzluğu söz konusu olduğunda yazarın üst yazı ile durumu açıklayıcı olarak baş editöre bildirmesi durumunda işleme alınır. Yine bu durum dergi yönetimi tarafından tek yönlü olarak işletilir.

Skip to content